KRISTEL REIJNEN
Begeleiding van pientere kinderen & hun ouders.                                                 Voor buitenbeentjes en binnenvetters. 

Selectief eten bij hoogbegaafdheid 


Om verschillende redenen zie je vaak selectief eetgedrag bij hoogbegaafde/hoog intelligente kinderen. Dit kan behoorlijk beperkend zijn voor zowel kind als ouder.  Waar bij veel kinderen slecht eten een fase is, zie je bij hoogbegaafde kinderen vaak dat deze fase niet vanzelf over gaat.  

Voor ieder mens is een gezond en gevarieerd eetpatroon van groot belang. Een gezond een gevarieerd eetpatroon is de basis voor een gezond lijf.  Hierin gaat het natuurlijk over een goede weerstand, voldoende energie, een gezonde groei, een gezond gewicht en een verminderd risico op ziekten op lange termijn.  Een gezond eetpatroon is tevens van belang voor een goede stemming, het verminderen van angsten, negatieve gedachten en depressieve gevoelens. Het ondersteunt je dus in het lekker in je vel zitten en in je kracht kunnen staan.  

Als kinder eetcoach ben ik opgeleid in het begeleiden van selectieve eters, met een specialisatie richting hoogbegaafde kinderen.  In de trajecten die ik aanbied gaan we samen kijken naar waar de blokkade zit en op welke manier we de weerstand en angst kunnen verlagen.  We gaan van "wat lust ik niet" naar wat zou ik wel lusten én op welke manier.  Hierbij zijn borging van de autonomie en veiligheid van het kind van groot belang.  Kinderen bepalen zelf het tempo en het eten wat ze gaan proeven.  Hierin vindt voldoende ondersteuning plaats om daadwerkelijk ook stappen te kunnen zetten. Zowel ouders als kinderen neem ik mee in hoe een proefproces voor een selectieve (gevoelige) eter werkt en welke blokkades er om welke redenen kunnen optreden.  We gaan anders naar eten kijken. Daarnaast ligt er extra focus op het goed voelen van je lijf en blokkades en spanning in je lijf omtrent eten. Ouders worden separaat begeleidt in hoe je thuis het proces het beste kan ondersteunen. We werken samen aan een goede positieve relatie met voeding voor een fijne gezonde basis voor de rest van je leven en om te zorgen dat je je fijn kan voelen in sociale situaties waarin eten een belangrijke rol speelt ( denk aan kinderfeestjes, kamp, schoolreizen, met vrienden uit eten, etc.)

Voor aanmelding en/of meer informatie neem contact op via mail of telefoon. 


Ervaring moeder- Fussy Foodies programma:

We zijn bij Kristel gekomen vanwege haar Fussy Foodies programma. Zowel mijn dochter als zoon hebben Arfid en een lichte vorm van autisme. Mijn dochter heeft als jong meisje hulp gehad van een psycholoog om te eten, waar de insteek was dat zij vooral eten moest proberen. Als tiener heeft zij een Arfid behandeling gehad bij het ggz, die eerder is gestopt, vanwege dezelfde werkwijze als de eerste keer. En dat was de verkeerde aanpak. Kinderen zijn slim en weten precies wat ze wel en niet willen. Bij Fussy Foodies is het uitgangspunt ‘wat lust je wel’ om vanuit daar je smaakpallet uit te breiden.
Ook wordt er gekeken naar wat het kind zelf graag wil.


Kristel heeft door middel van voorlichting, de juiste vragen stellen, bij mijn zoon de drempel om nieuwe dingen te proberen weggehaald.

Dat wil niet zeggen dat mijn zoon nu alles eet, maar we zijn nu een weg ingeslagen waarbij eten geen bergbeklimmen meer is, maar een ontdekkingsreis. Mijn zoon bepaalt het tempo en wij als gezin steunen hem.
We komen van heel ver, maar ik heb goede hoop dat er een dag komt dat hij straks avondeten mee gaat eten.
Het allerbelangrijkste is wel dat het kind zelf graag anders wil leren eten en op een andere manier naar eten wil leren kijken.


Ervaring Jongen 12- Fussy Foodie programma:
Ervaring Fussy Foodie programma Jongen (12 jaar) ik ben bij Kristel gekomen omdat ik gezonder wou eten en meer wou eten. Ik vond het fijn dat Kristel mij ver heeft kunnen helpen met de drempel van nieuw eten proberen weg te halen. Ik vond het ook fijn dat ik niet werd geforceerd van dit moet je geprobeerd hebben voor deze en deze tijd, maar ik mocht juist kiezen hé wat zou ik nu willen proberen zou ik dit wel lekker vinden? Het was ook zo dat ze zei: ‘je kan iets niet lekker vinden totdat je het 15X hebt geprobeerd’. En ze zei: je lust misschien geen bloemkool gekookt, maar misschien wel op een andere manier. Ik vond het heel fijn dat ik kansen kon maken met eten en op een andere manier naar eten kan kijken. Ik vond het hier heel fijn, dankjewel: )



 

Ja, ik wil meer informatie!